Melatonine is een hormoon dat wordt aangemaakt door de pijnappelklier. Dat is een klier ter grootte van een erwt die net boven het midden van je hersenen wordt gevonden. Het helpt uw lichaam te weten wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden.
Normaal gesproken maakt uw lichaam ’s nachts meer melatonine aan. Niveaus beginnen meestal ’s avonds te stijgen als de zon ondergaat. Ze vallen ’s ochtends als de zon opkomt. De hoeveelheid licht die je elke dag krijgt – plus je eigen biologische klok – bepaalt hoeveel je lichaam maakt.
U kunt ook melatoninesupplementen kopen. Ze zijn verkrijgbaar in pillen, vloeistoffen en kauwtabletten. Je vindt ze misschien in natuurlijke of synthetische vormen. De natuurlijke vormen zijn gemaakt van de pijnappelklier bij dieren.
Waarom melatonine innemen?
Mensen gebruiken melatonine als ze slapeloosheid hebben – moeite om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Ze nemen het ook voor andere slaapproblemen. Dit kan iets zijn dat vertraagde slaapfase-stoornis wordt genoemd. Als je dat hebt, is het moeilijk om voor 2 uur in slaap te vallen. Dus ’s ochtends opstaan.
Mensen kunnen het ook proberen als ze banen hebben die typische slaapschema’s verstoren, een aandoening die slaapwerkstoornis wordt genoemd.
Het wordt ook gebruikt om jetlag te behandelen of te voorkomen. Dat is het vermoeide, vervallen gevoel dat sommigen krijgen als ze door tijdzones reizen.
Artsen bestuderen ook of melatonine kan helpen bij:
- Ziekte van Alzheimer
- Kanker
- Amyotrofische laterale sclerose (ALS)
- Hoge bloeddruk ’s nachts
- Slaapproblemen bij kinderen met autismespectrumstoornissen
Is melatonine veilig?
Hoewel melatonine over het algemeen minder bijwerkingen geeft dan andere slaapmiddelen, kunt u toch last krijgen van:
- Slaperigheid overdag
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Maagklachten
- Ongerustheid
- Chagrijnigheid
- Een “zwaar hoofd” gevoel
- Kortstondige depressie
Melatoninesupplementen kunnen problemen veroorzaken als u ze samen met bepaalde medicijnen gebruikt, waaronder:
- Bloedverdunnende medicijnen (anticoagulantia)
- Geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken (immunosuppressiva)
- Diabetes medicijnen
- Anticonceptiepillen
Vertel het uw arts als u er over denkt om een supplement in te nemen, vooral als u medicijnen gebruikt of een gezondheidsprobleem heeft.
De natuurlijke vorm van melatonine kan een virus of andere problemen hebben. Als u melatonine gebruikt, kies dan een synthetisch type.
Hoe goed werkt melatonine?
Iedereen reageert anders op medicijnen en supplementen, dus melatonine kan wel of niet voor u werken.
Sommige onderzoeken zeggen dat het zou kunnen helpen bij jetlag en sommige slaapproblemen, zoals een vertraagde slaapfase-stoornis, een ploegendienststoornis en sommige slaapstoornissen bij kinderen.
Ander onderzoek toont aan dat mensen met slapeloosheid iets sneller in slaap kunnen vallen. Het kan u ook helpen om ’s nachts beter te slapen, maar niet per se langer.
Nog meer onderzoeken hebben aangetoond dat melatonine slaapproblemen helemaal niet helpt. Er is ook niet genoeg onderzoek om te zeggen dat het helpt bij problemen die geen verband houden met slaap.