De volgende kruiden helpen je te ontspannen, te ontstressen en te zorgen voor een goede nachtrust. In deze sectie bespreken we hoe elk van deze 12 kruiden je slaapkwaliteit kan verbeteren.
Valeriaan
De wortels van het valeriaankruid worden vaak gebruikt om slapeloosheid, rusteloosheid en angst bij patiënten te behandelen. Valeriaanzuur in de valeriaanwortels remt de afbraak van de neurotransmitter GABA. Dit zorgt voor een betere slaapkwaliteit. Valeriaan werkt volgens de principes van anti-angst medicijnen en bevordert een diepe slaap. Valeriaan zorgt er ook voor dat je sneller slaapt, waardoor je slaaplatentie verbetert. Slaaplatentie is de tijd die je nodig hebt om te slapen als je eenmaal op bed ligt en de lichten uit zijn.
Passiebloem
Passiebloem bevat zenuw ontspannende flavonoïden die je helpen ontstressen en beter slapen. Deze tropische bloem smaakt goed, wordt vaak gebruikt in veel kruiden en is een vrij verkrijgbaar kalmerend middel.
Munt
Munt of pepermunt is een natuurlijke spierverslapper die de opgebouwde spanning in je lichaam verlicht en je voorbereidt op het slapen. Munt bevordert ook de spijsvertering, dus als een opgeblazen buik je ervan weerhoudt om te slapen, kan een kopje muntthee je helpen. Sommige slaperige theeën zoals hop of passiebloem smaken misschien niet zo lekker, munt daarentegen wel. Het toevoegen van muntblaadjes aan deze theesoorten verbetert de smaak.
Sint-janskruid
Sint-janskruid is een onkruid dat wild groeit in weilanden. In feite moet hun groei worden gecontroleerd omdat ze dodelijk kunnen zijn voor grazend vee, maar ze hebben wel enkele therapeutische voordelen, daarom word Sint-janskruid vaak onkruidkruiden genoemd. De gele bloemen van dit kruid zijn rijk aan tryptofaan, wat de serotoninesynthese stimuleert. Serotonine vermindert de symptomen van depressie en maakt de weg vrij voor een goede nachtrust. Dit kruid maakt je huid gevoelig voor natuurlijk licht. Als je deze met kruiden doordrenkte olie op je huid wrijft, vermijd dan direct na het aanbrengen je huid bloot te stellen aan direct zonlicht.
Citroenbalsem
Citroenbalsem of citroenmelisse behoort tot de mint plantenfamilie en wordt gebruikt in thee en andere recepten. De bladeren ruiken naar citroen, vandaar de naam van de plant. Als je de smaak van muntblaadjes niet lekker vindt, probeer dan de citroenmelisseblaadjes. Ze hebben dezelfde eigenschappen, maar hebben een citrusachtige geur en smaak.
Lavendel
De antidepressieve, verdovende en kalmerende eigenschappen van lavendel helpen je beter te slapen. Studies tonen aan dat lavendelkruiden je zenuwen kunnen ontspannen, angstniveaus kunnen verminderen en stemmingsstoornissen kunnen stabiliseren. Verminderde stress, angst en een positieve stemming bevordert de waakzaamheid overdag en een langer aanhoudende slaap ’s nachts. Het inhaleren van met lavendel doordrenkte essentiële oliën kan ook de ernst van pijn bij migraineaanvallen verminderen. Volgens de bovengenoemde studie kan dit zelfs migrainepatiënten helpen om ’s nachts beter te slapen.
Kamille
Kamille is een oud geneeskrachtig kruid dat bekend staat om zijn ontspannende effecten. Zelfs hedendaagse wetenschappelijke studies bewijzen de werkzaamheid van kamille. Het vermindert angst, kalmeert je zenuwen en verlicht slapeloosheid. De aanwezigheid van zenuw ontspannende flavonoïden in kamillethee maakt het een populaire kalmerende drank. Je kunt het rustgevende effect van kamille voelen, zelfs door het aroma in te ademen.
Ashwagandha
Ashwagandha is een geneeskrachtig kruid dat vaak wordt gebruikt om slapeloosheid te bestrijden, aangezien studies hebben aangetoond dat het effectief is bij het verbeteren van de latentie van het in slaap vallen en de kwaliteit van de rust. De echte slaap bevorderende stoffen van Ashwagandha worden gevonden in de bladeren van deze plant, de stof triethyleenglycol werkt om gevoelens van stress of angst te elimineren, kalmte teweeg te brengen en je te helpen gemakkelijk in slaap te vallen. Ashwagandha werkt uiteindelijk als een kalmerend middel, dus het is een geweldig alternatief voor angstmedicatie of medicijnen op doktersvoorschrift, omdat het met je lichaam werkt om de slaapgewoonten op natuurlijke wijze te versterken.
Heilige basilicum
Heilige basilicum wordt al honderden jaren in de geneeskunde gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te verbeteren, waaronder misselijkheid, bronchitis, insectenbeten en huidirritaties (om er maar een paar te noemen). Het is ook een krachtig kruid voor de bestrijding van slaapstoornissen. Heilige basilicum bevordert een betere slaap, voornamelijk door angst te verminderen en stress te verminderen. Het bevat adaptogenen die ons lichaam gebruikt om zich op natuurlijke wijze aan te passen aan en om te gaan met stress. Adaptogenen bevorderen een evenwichtige mentale toestand en voorkomen dat stressoren de slaap belemmeren. Van heilige basilicum is ook aangetoond dat het pijn en ongemak verlicht, dus als je moeite hebt om goed te slapen vanwege rugpijn, kan heilige basilicum een goede optie voor je zijn.
Hop
Hopbloemen bevatten methylbutenol, een slaapverwekkende stof. Omdat deze chemische stof de slaap verbetert, wordt hop gebruikt als een effectieve behandelingsoptie voor slapeloosheid. In het begin van de twintigste eeuw adviseerden artsen patiënten zelfs om kussens te gebruiken met een zakje hoppoeder erin. De sterke geur van de bloem wekt slaap op bij mensen die aan slapeloosheid lijden. Deze bloemen smaken bitter, dus combineer ze tijdens het brouwen van hop met kamillethee voor een betere smaak.
Slaapmutsje (Klaproos)
Deze sierplant komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en Mexico. De Engelse naam is Californische klaproos. Klaproos heeft pijnstillende eigenschappen, wat betekent dat het pijn kan verlichten. Je kunt beter slapen als je minder of geen pijn hebt. Steek de feloranje bladeren of wrijf met Californische papaverolie om milde pijn te verlichten. Wil je een sterker effect van het kruid voelen, kies dan voor een oliemassage omdat de thee met Californische papaversmaak meestal een mildere werking heeft.
Wilde sla
Wilde sla bevat lactucarium, een melkachtige vloeistof met pijnstillende en kalmerende eigenschappen. Wilde sla kalmeert je zenuwen, verlicht pijn en verlicht symptomen van milde slapeloosheid. Dit natuurlijke kruid wordt ook gebruikt in de homeopathische geneeskunde voor de behandeling van angst en slapeloosheid. Wilde sla heeft minimale bijwerkingen, dus het is een veelgebruikt ingrediënt in homeopathische slaapmiddelen voor kinderen.