Ingrediënten in slaaphulpmiddelen

Welke ingrediënten vindt je in slaap pillen?

Moeite met slapen? Vrij verkrijgbare slaapmiddelen kunnen tijdelijk helpen, maar veranderingen in levensstijl zijn meestal de beste aanpak voor chronische slapeloosheid.

Wil je toch eens een slaapmiddel proberen, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de ingrediënten in al die verschillende slaap pillen. Dus je hebt de gebruikelijke tips gevolgd om voldoende slaap te krijgen: regelmatig slapen, cafeïne en dutjes overdag vermijden, regelmatig sporten, verlichte schermen voor het slapengaan vermijden en stress beheersen. Toch doe je dit al een aantal weken en een goede nachtrust blijft ongrijpbaar. Is het tijd voor een vrij verkrijgbaar slaapmiddel? Dit is wat je moet weten als je medicijnen overweegt om je te helpen met slapen of überhaupt in slaap komen.

Slaapmiddelen zijn geen wondermiddel

Laat het duidelijk zijn, slaapmiddelen kunnen effectief zijn voor af en toe een slapeloze nacht, maar zijn zeker geen permanente oplossing voor je slaapprobleem. We hebben een aantal kanttekeningen geplaatst naast het gebruik van slaapmiddelen.

De meeste vrij verkrijgbare slaapmiddelen bevatten antihistaminica. Tolerantie voor de kalmerende effecten van antihistaminica kan zich snel ontwikkelen, dus hoe langer je dit ingrediënt gebruikt, des de kleiner de kans dat het je na verloop van tijd slaperig maakt.

Bovendien kunnen sommige vrij verkrijgbare slaapmiddelen ervoor zorgen dat je je de volgende dag suf en onwel voelt. Dit is het zogenaamde katereffect van slaapmiddelen.

Welk slaapmiddel je ook kiest, onthoud goed dat er nog veel onbekend is over de veiligheid en effectiviteit van vrij verkrijgbare slaapmiddelen.

Wat is antihistaminica?

Antihistaminica, voornamelijk gebruikt om symptomen van hooikoorts of andere allergieën te behandelen, kunnen slaperigheid veroorzaken door te werken tegen een chemische stof die wordt geproduceerd door het centrale zenuwstelsel (histamine). Deze medicijnen kunnen in bepaalde situaties nuttig zijn, zoals voor de behandeling van slapeloosheid die verband houdt met reizen. Tolerantie voor de kalmerende effecten van antihistaminica kan zich echter snel ontwikkelen.

Niet goed voor oudere volwassenen

De eigenschappen van sederende antihistaminica difenhydramine en doxylamine anticholinerge maken antihistaminica een slechte keuze voor oudere volwassenen. Onderzoek suggereert dat anticholinergica het risico op dementie kunnen verhogen. Bij oudere volwassenen kunnen deze geneesmiddelen ook verwarring, hallucinaties, droge mond, wazig zien, constipatie, misselijkheid, verminderd zweten, onvermogen om de blaas volledig te legen (urineretentie) en snelle hartslag (tachycardie) veroorzaken.

Difenhydramine en doxylamine worden ook niet aanbevolen voor mensen met geslotenhoekglaucoom, astma, chronische obstructieve longziekte of ernstige leverziekte.

Wanneer je worstelt met chronische slapeloosheid, vertrouw dan niet op antihistaminica voor een goede nachtrust.

Keuze in slaapmiddelen en mogelijke bijwerkingen

Vrij verkrijgbare slaap hulpmiddelen zijn overal verkrijgbaar. Veelvoorkomende keuzes en de mogelijke bijwerkingen zijn:

  • Difenhydramine (Benadryl, Aleve PM, anderen). Difenhydramine is een kalmerend antihistaminicum. Bijwerkingen kunnen zijn: slaperigheid overdag, droge mond, wazig zien, constipatie en urineretentie.
  • Doxylaminesuccinaat (Unisom SleepTabs). Doxylamine is ook een kalmerend antihistaminicum. Bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van difenhydramine.
  • Melatonine. Het hormoon melatonine helpt je natuurlijke slaap-waakcyclus onder controle te houden. Sommige onderzoeken suggereren dat melatoninesupplementen nuttig kunnen zijn bij het behandelen van jetlag of het verminderen van de tijd die nodig is om in slaap te vallen – hoewel het effect meestal mild is. Bijwerkingen kunnen zijn hoofdpijn en slaperigheid overdag. Lees hier meer over melatonine.
  • Valeriaan. Supplementen die van deze plant worden gemaakt, worden soms als slaapmiddel ingenomen. Hoewel een paar onderzoeken enig therapeutisch voordeel aangeven, hebben andere onderzoeken niet dezelfde voordelen gevonden. Valeriaan lijkt over het algemeen geen bijwerkingen te veroorzaken.

Overzicht van ingrediënten in slaapmiddelen en mogelijke bijwerkingen

Ingrediënt Omschrijving Bijwerkingen
Melatonine Melatonine is een hormoon dat je lichaam van nature aanmaakt en het geeft je hersenen een signaal dat het tijd is om te slapen. Het tijdstip van de dag beïnvloedt de productie- en afgiftecyclus van dit hormoon - de melatoninespiegels stijgen van nature 's avonds en dalen' s ochtends. Om deze reden zijn melatoninesupplementen een populair slaapmiddel. Beperkte bijwerkingen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Valeriaanwortel Valeriaan is een kruid afkomstig uit Azië en Europa. De wortel wordt vaak gebruikt als een natuurlijke behandeling voor symptomen van angst, depressie en menopauze. Maar valeriaanwortel is ook een van de meest gebruikte slaapbevorderende kruidensupplementen in de Verenigde Staten en Europa. Mogelijk diarree, hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen.
Magnesium Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij honderden processen in het menselijk lichaam en het is belangrijk voor de hersenfunctie en de gezondheid van het hart. Bovendien kan magnesium helpen de geest en het lichaam tot rust te brengen , waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen. Mogelijk diarree, misselijkheid en braken, indien ingenomen in hoge doses.
Lavendel De lavendelplant komt op bijna alle continenten voor. Het produceert paarse bloemen die, wanneer ze gedroogd zijn, verschillende huishoudelijke toepassingen hebben. Bovendien wordt aangenomen dat de rustgevende geur van lavendel de slaap verbetert. Misselijkheid en problemen met voedsel binnen eten of binnenhouden.
Passiebloem Passiebloem, ook bekend als Passiflora incarnata of maypop, is een populaire kruidenremedie tegen slapeloosheid. De soorten passiebloem die verband houden met slaapverbeteringen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Ze worden momenteel ook gekweekt in Europa, Azië, Afrika en Australië. Duizeligheid en in zeldzame gevallen verwardheid.
Glycine Glycine is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in het zenuwstelsel. Studies tonen aan dat het ook kan helpen de slaap te verbeteren. Hoe dit precies werkt, is niet bekend, maar men denkt dat glycine gedeeltelijk werkt door de lichaamstemperatuur voor het slapengaan te verlagen, wat aangeeft dat het tijd is om te slapen. Zachte ontlasting en in zeldzame gevallen buikpijn.
Tryptofaan Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat verschillende belangrijke doeleinden dient, zoals stikstofbalans bij volwassenen en groei in zuigelingen. Uit een studie blijkt dat een doses van slechts 1 gram per dag van dit essentiële aminozuur de slaapkwaliteit kunnen helpen verbeteren, maar ook kan helpen met sneller in slaap vallen. Mogelijk lichte misselijkheid, droge mond, duizeligheid en tremor / rillingen.
Ginkgo biloba Ginkgo biloba, ofwel de Japanse notenboom, is oorspronkelijk afkomstig uit centraal China en is de oudste levende boomsoort op aarde. Extracten uit de bladeren van deze boom worden gebruikt om een positief effect op de doorbloeding van het lichaam en de hersenen te bewerkstelligen. Volgens oudere onderzoeken kan het consumeren van ongeveer 240 mg van dit natuurlijke kruid 30-60 minuten voor het slapengaan helpen om stress te verminderen, ontspanning te verbeteren en slaap te bevorderen. Milde en zeldzame bijwerkingen. Denk daarbij aan diarree, hoofdpijn, misselijkheid of huiduitslag.
L-theanine L-theanine (γ-glutamylethylamide, 5-N-ethyl-glutamine) is een wateroplosbaar, op glutamine gelijkend aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft. L-theanine vermindert het stimulerende effect van cafeïne (verlaagd de bloeddruk) en gaat slaapproblemen door cafeïnegebruik tegen. Cafeïne versterkt het effect van L-theanine op het denkvermogen. Het consumeren van een dagelijks supplement dat tot 400 mg van dit aminozuur bevat, kan de slaap en ontspanning helpen verbeteren. Geen bevestigde of directe bijwerkingen wanneer alleen ingenomen. Wel mogelijk diarree en buikpijn in combinatie met L-cystine.
Kava Kava is een andere plant die in sommige onderzoeken in verband is gebracht met slaapbevorderende effecten. Het is afkomstig van de eilanden in de Stille Zuidzee en de wortel wordt traditioneel als thee bereid. Het kan ook in supplementvorm worden geconsumeerd.
Het gebruik van kava is echter ook in verband gebracht met ernstige leverschade, mogelijk als gevolg van productie van lage kwaliteit of vervalsing. Sommige landen, zoals Canada en delen van Europa, hebben het gebruik ervan zelfs verboden
Indigestie of moeite met voedsel eten en binnenhouden, verdoofde mond, uitslag, hoofdpijn, slaperigheid en visuele verstoringen komen vaak voor. Het gebruik van Kava is dus niet aan te raden!
Difenhydramine Difenhydramine is het actieve ingrediënt in populaire allergieremedies zoals Benadryl. Het primaire gebruik van difenhydramine is niet als slaapmiddel, maar het veroorzaakt wel slaperigheid en is gebruikt om de slaap te bevorderen. Delirium (verwarring), verminderde coördinatie of cognitieve functie, duizeligheid, verhoogde intraoculaire druk (vergelijkbaar met glaucoom), hoofdpijn, maag ongemakken, dikke long secreties en dan ook slaperigheid. Toch raden we het gebruik van difenhydramine af vanwege het groot aantal mogelijke bijwerkingen.
Doxylaminesuccinaat Doxylaminesuccinaat is het actieve ingrediënt in het slaaphulpmiddel Unisom slaap tabletten. Het wordt ook gevonden in Nyquil. Net als difenhydramine is het een antihistaminicum dat ook slaperigheid veroorzaakt.
Nyquil is niet verkrijgbaar in Europa, het is een veelgebruikt slaapmiddel in de VS. De bijwerkingen kunnen echter bij veelvuldig gebruik ernstig zijn. Gebruik daarom één van de alternatieven op deze website.

Verschil eigen merk / winkelmerk en merknaam slaappillen

Winkelmerken die dezelfde actieve ingrediënten bevatten als slaapmiddelen met merknamen zijn ook algemeen verkrijgbaar. Winkelmerken hebben dezelfde risico’s en voordelen als hun tegenhangers met een merknaam, vaak tegen een redelijkere prijs.

Er is dus vrijwel nooit sprake van een verschil in werking tussen eigen merk slaappillen en merknaam slaappillen.

Voorzorgsmaatregelen met ieder slaap ingrediënt

Volg deze stappen bij het gebruik van vrij verkrijgbare slaapmiddelen:

  • Begin met je huisarts. Vraag je huisarts of het slaapmiddel een wisselwerking kan hebben met andere medicijnen of onderliggende aandoeningen, en welke dosering je moet nemen.
  • Houd voorzorgsmaatregelen in gedachten. Difenhydramine en doxylamine worden niet aanbevolen voor mensen met gesloten hoek glaucoom, astma, chronische obstructieve longziekte, slaapapneu, ernstige leverziekte, obstructie van het spijsverteringsstelsel of urineretentie. Bovendien vormen slaapmiddelen risico’s voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, en voor mensen ouder dan 75 jaar, waaronder een verhoogd risico op beroertes en dementie.
  • Neem het één dag per keer. Vrij verkrijgbare slaapmiddelen zijn een tijdelijke oplossing voor slapeloosheid. Over het algemeen zijn ze niet bedoeld om langer dan twee weken te worden gebruikt.
  • Vermijd alcohol. Meng nooit alcohol en slaapmiddelen. Alcohol kan de kalmerende effecten van de medicatie versterken.
  • Pas op voor bijwerkingen. Rijd niet en probeer geen andere activiteiten uit die alertheid vereisen terwijl je slaapmiddelen gebruikt.

Top 3 slaap pillen

Valdispert Melatonine 5mg Rvg
Review

Voor kortdurende behandeling van jetlag bij volwassenen

Valdispert Dag & Nacht Melatonine 1 Mg
Review

Dag en nacht tablet met rhodiolaextract, valeriaanwortelextract en melatonine

Sleepzz Complete Nachtrust 0,29mg
Review

Liquid Caps met drievoudige slaapformule voor een gezonde slaap

Sleepzz Melatonine Time Release 0,1mg
Review

Melatonine wordt geleidelijk aan het lichaam afgegeven zonder gewenning